EROUL NEVĂZUT AL PANDEMIEI SARS-CoV-2
Este vorba de ȘTEFAN, un român plecat în Italia, unde muncește ca angajat al unei companii de transport rutier.
Pe toată perioada pandemiei, Ștefan a fost printre puținii șoferi de TIR care au avut curajul să intre în zonele roșii din Italia, Spania, Germania, Austria, Franța, etc.
Dincolo de curaj, el este un om de o decență aparte, rar întâlnită in zilele noastre.
Într-o zi, după aproape două luni de tranzitat și călătorit cu TIR-ul prin zonele roșii, aflându-se într-o parcare în apropriere de Barcelona, a fost lovit necruțător de boală, suferind un accident vascular cerebral.
Accidentul nu a fost decât începutul unei lungi înșiruiri de suferințe. ȘTEFAN plecase la muncă în Italia singur iar întreaga sa familie, inclusiv copii săi rămăseseră în România. Aceștia nu au mai știut nimic de tatăl lor o perioadă de timp, comunicarea cu cadrele medicale fiind îngreunată de situația impusă de pandemie.
Familia sa a cerut cu disperare ajutorul consulatelor române din Sevilla, Barcelona și Madrid.
După o săptămână tensionată de așteptări și atunci când speranțele începeau să se stingă, strigătul de ajutor al familiei Ștefan a ajuns la compania aeriană națională TAROM.
Oameni minunați din cadrul companiei ne-au contactat pe noi, Asociația LIVE TO SAVE LIVES. Iar noi, așa cum ne stă în fire și în suflet, le-am spus în două cuvinte: „SE POATE!”
La două zile după aceea, după îndelungi eforturi de a afla numele și datele de contact ale medicului curant, am intrat în legătură cu acesta.
Fericiți, am demarat organizarea repatrierii medicale a lui Ștefan și după o organizare meticuloasă, necesară stării în care se afla, am reușit să îl aducem acasă.
Nu a fost deloc ușor. TAROM-ul organiza la acel moment un charter cu plecare din Barcelona, în decurs de 2 zile însă timpul care trebuia alocat procedurilor necesare și depășeau termenul limită alocat. Ne trebuiau 72 de ore să respectăm toate măsurile și procedurile, iar noi aveam doar 48 de ore la dispoziție până la plecarea aeronavei.
Am avut norocul să întâlnim oameni cu inimă mare care s-au implicat activ în demersul nostru de a-l ajuta pe ȘTEFAN să revină acasă și astfel procedurile au putut fi finalizate în timp record. Am reușit așadar, să decolăm cu acel zbor special, cu targă la bord, în decurs de 48 de ore.
Nu există cuvinte să putem exprima cât de mare a fost bucuria familiei, a lui ȘTEFAN și a noastră când am anunțat că-l aducem acasă. Era 7 Iunie, iar Italia se afla încă pe lista țărilor aflate în zona de risc galben. Cu toate acestea, cu ajutorul Ministerului Sănătății, Departamentului Situațiilor de Urgență, CNCCI, Spitalului Județean de Urgență Timișoara și colegilor din Serviciul de Ambulanță Județean Timișoara am reușit să-i readucem SPERANȚA lui Ștefan și a familiei sale.