Asociația LIVE TO SAVE LIVES - Trăiesc pentru a salva vieți

Asociația LIVE TO SAVE LIVES
Trăiesc pentru a salva vieți

O mână de ajutor întinsă la timp face diferența între viață și moarte.

Când lupta pentru salvarea de vieți leagă prietenii !

La începutul lunii februarie, în contextul în care epidemia de Covid 19 depășea granițele Chinei,  un cetățean român se afla în stare critică în clinica de neurochirurgie a spitalului din Passau – Germania. In urma unui poli-traumatism, cauzat de o cădere de la înălțime, pacientul a necesitat mai multe intervenții neurochirurgicale. Din fericire, după 90 zile de terapie intensivă, starea acestuia permitea repatrierea în România.

In acel moment, Germania voia sa limiteze circulația pe teritoriul Uniunii Europene, iar măsurile impuse puteau periclita revenirea în țară a pacientului. La solicitarea Consulatului Român din Munchen, prin intermediul Asociației LIVE TO SAVE LIVES, am făcut posibilă organizarea repatrierii medicale a pacientului respectiv în timp record. Cu sprijinul Grupului de Situații Deosebite din cadrul Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe a devenit posibilă și finanțarea!
Consulatul Român din Munchen și Asociația LIVE TO SAVE LIVES au obținut toate aprobările necesare intervenției în mai puțin de 36 de ore – interval de excepție pentru un transport de tip “stretcher on board” –  posibil în cadrul unei aeronave puse la dispoziție de compania națională TAROM.
După câteva ore de așteptare în aeroportul din Munchen, am reușit să decolăm. La aterizarea în București, pacientul a fost preluat de Serviciul Județean de Ambulanță Mureș și trimis către Spitalul Județean de Urgență pentru recuperare și reevaluare neurochirurgicală.
La acel moment nu realizam că această repatriere putea fi chiar ultima din această perioadă, în contextul în care deja apăreau primele cazuri de Covid 19 pe teritoriul Europei.
La mai puțin de trei săptămâni după aceasta misiune, am fost contactat de medicul neurochirurg de la spitalul din Passau – Germania, care aflându-se în București, m-a invitat bucuros „să povestim” la o cafea. Eram prieteni… Prieteni de o viață, legați printr-o viață!
Mulțumim tuturor prietenilor care, împreună au făcut posibilă această repatriere medicală:
– Consulatul Român din Munchen;
– Grupul Situațiilor Deosebite din cadrul Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe;
– TAROM S.A.;
– Serviciul Județean de Ambulanță Mureș.